dimecres, 18 de juny de 2008

Dogoteràpia

L'any 1986 la polaca Maria Czerwinska es trobava en el rodatge de la pel.lícula "Widze" ("Veig") on part dels protagonistes eren nens cecs. Ella era allí com a ensinistradora dels gossos Alaska Malamute que intervenien en el rodatge. Czerwinska va observar com els nens cecs, en els descansos, jugaven amb els seus gossos i es mantenien molt relaxats, tot acaronant-los i jugant amb ells.
Czerwinska va decidir aprofitar els dots descoberts en els seus gossos i ben aviat la seva gossa Cze-Ne-Ka va convertir-te en la primera dogoterapeuta de la Fundació que Czerwinska va fundar amb un grup d'esportistes de tir amb trineu.
Des de llavors la Fundació Cze-Ne-Ka (nom que recorda la seva primera gossa terapeuta) treballa amb nens discapacitats, tant psíquics com físics. Els gossos treballen sobretot la motivació i estimulació i són de gran ajuda per a obtenir respostes molt difícils en nens discapacitats.
Czerwinska i la seva Fundació s'han convertit en un exemple i model a seguir. Es distingueixen sobretot, pels seus mètodes, destacant les seves curses amb gossos de tir, substituïnt, això sí, els trineus per cadires de rodes. També és de destacar que treballen sobretot amb gossos nòrdics, races amb poca fama de gossos terapeutes.
A la Fundació només hi treballen voluntaris i per a formar-ne part només s'exigeix "ser generòs per a regalar part del teu temps als altres i mantenir els ulls molt oberts per percebre si algú et necessita"