dijous, 18 de febrer del 2010

Abans d'entrar a pista


A alguns agilitistes els preocupa que el seu gos estigui concentrat en el moment d'entrar a la pista, és a dir, que no faci com en Negritu, que de vegades entra a pista a saludar l'equip i fer de tot menys agility (cada cop menys, pobret!! jejeje!!!).

Per alguns és un problema de motivació, per altres un problema de concentració, i fins i tot s'apunten problemes d'estrés. I de la mateixa manera que la falta de motivació és un problema, també pot ser-ho un excés. Així que cal trobar el punt just en què el gos es trobi disposat a sortir a pista concentrat i a disfrutar amb el seu amo (que normalment és el que pateix més problemes d'estrés).

La mestressa ha llegit i sentit parlar de molts mètodes per tenir el gos “on” quan entra a la pista. En un seminari va escoltar que si li fas exercicis d'obediència al gos abans d'entrar a la pista, el gos no ha canviat de xip i no entra disposat a fer agility, sinó a continuar amb la seva sessió d'obediència.

Contràriament, a “In Focus” s'explica que és molt útil jugar amb el gos i fer uns quants exercicis d'obediència abans d'entrar a pista, perquè així el gos concentra l'atenció en el seu guia i comença a compenetrar-s'hi.

Altres ensinistradors apunten que perquè el gos entri tranquil a pista cal realitzar exercicis que el relaxin (com uns massatges o una petita sessió d'olfateig, per exemple).

Hi ha gent que té el seu gos al costat de la pista, perquè diuen que així es van “carregant” i motivant per sortir. Altres, li tenen per desensibilitzar-lo a l'ambient, o fins i tot al nerviosisme del propi amo. Alguns tenen el gos tancat dins el seu transportí, per assegurar-li certa tranquilitat i que no es carregui negativament.

Cal que el gos estigui enmig de l'ambient o l'hem d'apartar fins que no sigui hora de sortir?

Relaxació, motivació, estimulació, concentració, connexió ...? Què necessita un gos abans d'entrar a pista?

1 comentari:

Esther ha dit...

Bona pregunta! Jo me la faig cotínuament amb la Gaïa, i mai sé per on decidir-me. Crec que la solució depen de cada amo i cada gos, però jo encara no he sabut trobar-la. I no em refereixo a anar provant a veure quina va bé, i si no funciona canviar. Em refereixo a conéixer bé el teu gos, i trobar la causa. Quan la trobes, pots actuar. Jo encara no sé si els problemes d'inici de pista amb al Gaïa són per estress (pel meu nerviosisme) o són per falta de motivació, o potser per un altre motiu. Penso que per aconseguir-ho haig de dedicar temps a observar-la i escoltar-la, temps que ara mateix grato de sota les pedres :( però que espero trobar per disfrutar encara més de l'agility i de tot el que fem juntes!