divendres, 16 d’octubre del 2009

Entrenant amb el clicker: "passa" i "toca"

L'objectiu d'aquest exercici és aconseguir que en Negrito travessi un tauló de fusta sense haver-lo d'acompanyar fins el final, és a dir, que la mestressa li pugui donar l'ordre i ella quedar-se darrera. Aquest exercici serà molt útil per després dur-lo a les zones de contacte de la pista d'agility.

Primer de tot hem d'ensenyar-li a en Negrito a tocar un target (objecte diana). Per això agafem una tapa de plàstic, la deixem a terra i premiem en Negrito quan el trepitja. Quan veiem que ha relacionat aquesta acció amb el premi, introduïm l'ordre “toca”.

Després, tot acompanyant-lo, ensenyem a en Negrito a passar per sobre el tauló. Quan ja ha assumit els dos moviments (tocar un target i passar per sobre un tauló), juntem els dos exercicis en un per aconseguir el nostre objectiu. Li diem “passa” i “toca”, quedant-nos darrera.



Com podeu veure, s'ha aconseguit el resultat amb molt poques repeticions. Ara cal pulir coses, com per exemple la mala entrega del premi que fa la mestressa. En Negrito no hauria de girar-se i recular per recollir el premi, sinó que la mestressa li hauria de tirar per davant del target perquè en Negrito continuï en la mateixa posició i pugui, en un exercici posterior, continuar la pista.

El so del video és l'original. Podreu comprovar que no es fa cap mena de correcció, ni verbal ni física, a en Negrito. I és que és així com li han ensenyat a la mestressa que s'ha d'educar als gossos. Per sort, ha coincidit amb moltes persones que li han ensenyat que ensinistrar de forma positiva és molt més gratificant, tant per les persones com pels gossos, i tenir sort d'anar a petar a l'Agility Club Girona on va conèixer el métode clicker i la seva aplicació a l'agility.

Encara queda aquella persona que pressiona al seu gos o fins i tot el castiga. Però d'aquesta manera els resultats obtinguts mai seran tan consistents com els aprenentatges obtinguts de forma positiva i gratificant. Perquè,encara que no ho volgueu creure, el gos és una animal que no treballa mai per res, sempre ho fa amb l'objectiu d'aconseguir alguna cosa positiva: sigui menjar, una carícia, una paraula amable o una estona de joc.

Treballant així l'agility és diversió: diversió compartida per l'amo i el gos. I els amos que disfrutem d'aquesta manera de treballar també disfrutem compartint el nostre temps: xerrant i aprenent junts.

6 comentaris:

Esther ha dit...

Molt didàctic, m'encanta!!! Tinc un dubte, com ho faràs per reintorduir l'ordre "toca" sense que hi hagi la tapa de plàstic? La duràs als entrenaments per practicar i després li aniràs treient? O practicaràs primer el "toca" sense la tapa amb el tauló i després ho traslladaràs a pista? Aix, quan tingui el meu super clicker "silenciós" per l'Eliot, farem una de coses... Llàstima que sempre em falta temps, però tot arribarà ;)
Gràcies per compartir amb nosaltres tot el que aprens!

http://lacarabxsu.blogspot.com ha dit...

Més més més!!
I ara... si em permets... les sabatilles, són especials per agility? on les compres? :-p

montse ha dit...

Jajaja!!! Em pensava que ningú s'hi fixaria en el meu calçat!!! (és d'estar per casa, es nota no?). Però, ara que t'hi has fixat: tú has vist els moviments que faig amb els dits mentre espero que en Negrito presenti una conducta? Mira, mira .... i ja pots riure una estona més!!!

Josep Duran Jorquera ha dit...

molt be, jo nomes hi trobo una cosa, perdona ehhh, een serio,trobo que no hauries de deixar que tornes a buscar el premi, jo li tiraria el premi endevant.Pero esta molt be.

montse ha dit...

Eps!! Josep!!! Que no t'has llegit el text? Ja m'ho he criticat jo això.Me'n vaig adonar després de veure el video. Que bé va això de veure't gravat, eh? ;)

Su ha dit...

Ai punyetera! quin riure! però ja m'hi havia fixat! ;-) és que no pots estar-te quieta eh??