diumenge, 21 de febrer del 2010

Curs d'ensinistrament de Gossos d'Assistència

Aquest cap de setmana la mestressa i en Negritu han acabat un curs amb l'Associació d'Acció Social DISCAN, a Cassà de la Selva. Aquest curs era introductori a l'ensinistrament de Gossos d'Assistència, i s'ha fet una introducció a l'ensinistrament en positiu i amb el mètode clicker, obediència bàsica i habilitats específiques per a un gos d'assistència.

Entre aquestes últimes habilitats s'ha treballat per exemple:

- trepitjat una manta, que feia la funció de “target” a terra
- recollir objectes que cauen a terra i dur-los al propietari (des del moneder fins a una crosa),
- tocar un interruptor amb el nas (o amb la pota, segons el tamany del gos) per a què pugui obrir i apagar llums
- agafar amb la boca una corda, a fi de poder-la posar en una porta o calaix i que el gos pugui obrir-lo
- amb la corda col.locada en una caixa (figurant el calaix) aconseguir que el gos agafi aquesta corda i estiri per moure la caixa.

Ha estat un curs entretingut i molt xulo i a més molt útil per alguns amos novells que han canviat totalment els conceptes d'ensinistrament que tenien i han marxat molt satisfets sabent treballar de forma positiva i interactuant amb el seu gos.

En Negritu tenia avantatge sobre els altres gossos assistents, perquè ell ja ha treballat amb clicker i perquè per ensenyar moltes conductes d'un gos d'assistència es treballa molt amb “target” i en Negritu també hi ha treballat força.

Però, de totes maneres, ha respost molt bé quan se li han introduït variacions a la conducta que se li demanava, com augmentar el temps o encadenar conductes (dirigir-se a una caixa, agafar una corda amb les dents i estirar), o efectuant el “target” amb el nas o amb una sola pota segons la situació (en Negritu tenia “target” amb les dues potes, perquè l'havia assajat amb les zones d'agility). I tot i que l'ambient podia ser molt estressant per ell, perquè hi havia un piló de gossos a la mateixa sala (alguns cadells inquiets) a l'hora de treballar ha gestionat molt bé el seu estrés i ha “pensat” i “resolt” molt bé.

Em sembla, amics, que a partir d'ara sentireu parlar més d'un cop de l'Associació DISCAN. Us mantindré informats!!

dijous, 18 de febrer del 2010

Abans d'entrar a pista


A alguns agilitistes els preocupa que el seu gos estigui concentrat en el moment d'entrar a la pista, és a dir, que no faci com en Negritu, que de vegades entra a pista a saludar l'equip i fer de tot menys agility (cada cop menys, pobret!! jejeje!!!).

Per alguns és un problema de motivació, per altres un problema de concentració, i fins i tot s'apunten problemes d'estrés. I de la mateixa manera que la falta de motivació és un problema, també pot ser-ho un excés. Així que cal trobar el punt just en què el gos es trobi disposat a sortir a pista concentrat i a disfrutar amb el seu amo (que normalment és el que pateix més problemes d'estrés).

La mestressa ha llegit i sentit parlar de molts mètodes per tenir el gos “on” quan entra a la pista. En un seminari va escoltar que si li fas exercicis d'obediència al gos abans d'entrar a la pista, el gos no ha canviat de xip i no entra disposat a fer agility, sinó a continuar amb la seva sessió d'obediència.

Contràriament, a “In Focus” s'explica que és molt útil jugar amb el gos i fer uns quants exercicis d'obediència abans d'entrar a pista, perquè així el gos concentra l'atenció en el seu guia i comença a compenetrar-s'hi.

Altres ensinistradors apunten que perquè el gos entri tranquil a pista cal realitzar exercicis que el relaxin (com uns massatges o una petita sessió d'olfateig, per exemple).

Hi ha gent que té el seu gos al costat de la pista, perquè diuen que així es van “carregant” i motivant per sortir. Altres, li tenen per desensibilitzar-lo a l'ambient, o fins i tot al nerviosisme del propi amo. Alguns tenen el gos tancat dins el seu transportí, per assegurar-li certa tranquilitat i que no es carregui negativament.

Cal que el gos estigui enmig de l'ambient o l'hem d'apartar fins que no sigui hora de sortir?

Relaxació, motivació, estimulació, concentració, connexió ...? Què necessita un gos abans d'entrar a pista?